Fire Isolator zal op 22 juni 2023 op de Vexpan lunchbijeenkomst een presentatie geven met een live demonstratie op de buitenparkeerplaats

Het gevaar dat lithium-Ion batterijen, zoals die in elektrische voertuigen (auto’s, E-Scooters en E-bikes) in brand vliegen of exploderen is algemeen bekend. De impact van een EV-brand in een parkeergarage is groot door de hitte en rook ontwikkeling en blijft het erg moeilijk om deze branden te blussen.

De methoden voor het blussen van een Lithium-Ion batterij vergt dus speciale strategieën, omdat gebruik van alleen water niet werkt. De brand in een EV-voertuig dient volledig en veilig geïsoleerd te worden en gecontroleerd laten uitbranden voordat het EV-voertuig uit de parkeergarage kan worden gehaald en gedompeld worden in een speciale dompelbak.

Een belangrijk feit bij EV-branden is dat de piektemperaturen van meer dan 1500 graden Celsius kunnen bereiken en er flinke rook ontwikkeling is. Bij voertuigen met een brandstof motor is dit ongeveer 800 graden Celsius.

Om schade aan het gebouw en gevaar voor mensen tot een minimum te beperken is het concept van de Fire isolator het beste resultaat om EV branden te isoleren. Het Fire Isolator Concept bestaat uit 5 elementen. Wanneer deze samen worden gebruikt zal dit de beste resultaten opleveren bij het bestrijden van EV-branden in parkeergarages.

  • Het gebruik van een vuurdeken die bestand is tegen hoge temperaturen.

  • Het gebruik van water om de deken luchtdicht te maken met bijgeleverde mistlans of door de aanwezige sprinklers.

  • Het gebruik van aerosol units die de chemische kettingreactie in de vlammen onderbreken en dat de zuurstof vervangt.

  • Training

  • Het gebruik van een warmtebeeld camera om de temperatuur van de brand te controleren is een aanbeveling

Facts

Door de brandende EV te bedekken met de Fire Isolator deken daalt de temperatuur van het vuur tot ongeveer 600-800 graden Celsius.

Door het gebruik van water om de deken luchtdicht af te sluiten in combinatie met de aerosol unit daalt de temperatuur tot ongeveer 200-300 graden Celsius.

Het Fire Isolator concept is een concept waarmee u de brand kan beheersen en de bijkomende schade tot een minimum kan beperken.

Wanneer de batterij van de EV-auto aan het opwarmen is, maar nog niet in brand is gevlogen, kan de Fire Isolator branddeken in minder dan 1 minuut over het voertuig getrokken worden zonder gebruikt te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Zodra de EV-auto brandt, moet het Fire isolator concept worden ingezet met persoonlijke beschermingsmiddelen.

De Fire Isolator branddeken is tot 6 keer herbruikbaar.

De Fire Isolator wordt opgeborgen in een diefstal veilige opbergunit die meegeleverd wordt.

De Fire Isolator concept voorkomt dure investeringen van aanpassing sprinklerinstallaties in parkeergarages.

Bij parkeergarages onder appartementen, ziekenhuizen etc. geeft de Fire Isolator voldoende bescherming om de EV- brand onder controle te houden zonder direct te moeten ontruimen.